آشنایی با قهوه

قهوه چگونه در دنیا برای اولین بار کشف شد؟

کشف قهوه

قهوه و کشف آن تاریخچه جالب و هیجان انگیزی دارد ، ولی در دل تاریخ اسناد معتبری برای اینکه ثابت کند قهوه در چه تاریخی و توسط چه شخصی به طور دقیق کشف شد وجود ندارد ولی افسانه ها و داستان هایی گفته می شود که بین افراد مختلف در سراسر دنیا قول معروفی است و میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم ، پس از آن وارد دنیای قهوه می شویم و سفری جالب به ادامه کشف آن و روند معروف شدنش در دنیا می پردازیم ، آماده اید تا سفر را شروع کنیم؟

تاریخچه و کشف قهوه از کجا شروع شد؟

بر اساس یک داستان و افسانه معروف ، یک چوبان به نام کالدی در قرن نهم میلادی اولین شخصی بوده که دانه های قهوه و اثر آن را کشف کرده ، یک روز که کالدی بز هایش را به چراگاه می برد متوجه می شود که بز ها بعد از خوردن گیلاس های درخت خاصی از جنگل های قهوه در فلات اتوپی ، به قدری انرژی پیدا می کنند که شب و روز ندارند و حتی نمی خوابند! این انرژی بالای بز ها توجه او را جلب کرد که نکند این درخت ، درختی جادویی است !

قهوه و کشف آن

کالدی هرچه پیدا کرده بود را به راهبی که در آن محل بوده گزارش داد ، که می دانست آن راهب در زمان های دعاهای شبانه ، مشکل بیدار ماندن داشت. راهب که رئیس آنجا بود بعد از شنیدن این ماجرا از گیلاس های قهوه نوشیدنی درست کرد و بعد از استفاده متوجه شد که را بسیار هوشیار نگه می دارد . می شود گفت که کسی که قهوه را کشف کرده ، این کار را به دلایل کاملا قابل فهم انجام داده است

بعد از آن راهب که رئیس آنجا بود کشف خود را با دیگر راهبان به اشتراک گذاشت و خیلی سریع دانش آن شروع به پخش کردن کرد و به سمت شرق حرکت کرد.

قهوه از کجا پیدا شد

رشد قهوه در شبه جزیره عربستان

بعد از اینکه اثرات قهوه نمایان شد ، این دانه شگفت انگیز شکل تجاری پیدا کرد جایی که تاریخ آن در عربستان آغاز شد و مردم برای اولین بار شروع به تجارت و خرید و فروش آن کردند . تا قرن ۱۵ قهوه در یمن کشت می شد در سرانجام در قرن ۱۶ میلادی در کشور های ایران ، مصر ترکیه و سوریه محبوبیت زیادی پیدا کرد، می شود اینطور گفت که در کشور ما ابتدا مردم قهوه را قبل از چایی استفاده می کردند.

به سرعت بعد از آن قهوه خانه ها شکل گرفتند جایی که در شهر های خاورمیانه ،مراکز اجتماعی بود که نتها قهوه می نوشیدند بلکه موسیقی هم گوش می دادند یا نمایش ها برگزار می شد . شبه جزیره عربستان به خاط اینکه هر ساله هزاران مسافر را به واسطه شهر مقدس مکه جذب میکرد باعث شد که دانش قهوه خانه و خود قهوه به سرعت در دنیا پخش شود.

ظهور قهوه در اروپا و آسیا

قرن ۱۷ جایی که قهوه در سراسر اروپا محبوب شد ولی همه آن را نمی پذیرفتند، برخی با شک و ترس به آن واکنش نشان می دادند که حتی از لفظ “اختراع تلخ شیطان ”  از آن یاد می شد . حتی زمانی که قهوه در سال ۱۶۱۵ به ونیز رسید ، روحانیون آنجا ، قهوه را محکوم کردند تا حدی که از پاپ هشت خواسته شد تا وارد عمل شود ، پاپ بعد از اینکه قهوه را چشید ، آنقدر برایش لذت بخش بود که آن را تایید کرد

رشد مصرف قهوه و تقاضای آن در دنیا بسیار گسترش یافت و از عربستان فراتر رفت ، در جایی که هلند نهال های قهوه را بدست آورد و ابتدا در هند کاش آن را شروع کرد ولی نتوانست در رشد ان موفق باشد ولی در جایی که آن را اندونزی می نامیم شروع به کاشت کرد و به سرعت نتیجه گرفت و تلاششان موفقیت آمیز بود . آنجا تجارت قهوه را شکل دادند و بعدا آن را به سوماترا هم بردند

قرن ۲۰-۲۱: گسترش جامعه قهوه در سراسر دنیا

چیزی که در حال حاضر از قهوه در دنیا می بینیم حاصل گذشته ای بزرگ از معاملات و رشد قهوه در کشور های مختلف آسیایی و اروپایی است . با ظهور زنجیره های بزرگ قهوه فروشی مثل استارباکس! قهوه به بخش اصلی و روزمره مردم دنیا تبدیل شد . از آن به بعد بود که قهوه شکل اجتماعی گرفت و طعم ها و روش های مختلفی را پیدا کرد که در بسیاری از کشور ها شناخته شد و محبوبیت زیادی پیدا کرد.

کشف قهوه در ایران چگونه بود؟

قهوه در ایران برای اولین بر در دوران صفویه آغاز شد . کاشف الدین شخصی بود که در مورد فراوری های قهوه نوشت و به نزد شاه عباس دوم رسید ، بعد از آن مورد توجه شاه قرار گرفت و از شکلی که صرفا داخل دربار داشت فراتر رفت و وارد قهوه خانه ها شد . استان های اصفهان و قزوین میزبان قهوه شدند و قهوه خانه هارا شکل دادند جایی که فقط محل خوردن قهوه و نوشیدنی نبود بلکه شکل اجتماعی تری پیدا کردن و محل تبادل افکار شده بود . در زمان ناصرالدین شاه مصرف قهوه در دربار به اوج خودش رسید و به دستور او ، کافه هایی به سبک اروپایی در ایران شکل گرفت و هرچه بیشتر پیشرفت ، قهوه جایگاه قوی تری در ایران پیدا کرد

نتیجه گیری

قهوه، از یک کشف اتفاقی در دل جنگل‌های اتیوپی به یک نوشیدنی جهانی تبدیل شد که تاریخچه‌ای پر از افسانه، تجارت، فرهنگ و تغییرات اجتماعی را پشت سر گذاشته است. از اولین کشف آن توسط چوپانی به نام کالدی، تا گسترش آن در شبه جزیره عربستان، اروپا، و در نهایت ورود به ایران در دوران صفویه، قهوه نه تنها یک نوشیدنی، بلکه نمادی از ارتباطات فرهنگی و اجتماعی شد. با گذشت زمان و ظهور قهوه‌خانه‌ها و کافه‌های اروپایی در ایران، این نوشیدنی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرد و امروزه به بخش جدایی‌ناپذیر از زندگی روزمره و اجتماعی مردم در سرتاسر جهان تبدیل شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *